Česká centra, Czech Centres

Česká centra / Czech centres - logo

Program

29.4.2018 12:00 - 1.5.2018

Družstvo - české víno v NYC

Družstvo @ NYC: česká vinařská kultura v celé své živosti se letos na jaře představí Newyorčanům během 2 pop-up akcí

Česká republika, země piva. Tato značka je sice nesmazatelná, ale zpochybnitelná - země má historii výroby vína sahající do 14. století a současný trend organického vína se stává stejně populární, jako v jiných částech západního světa. Družstvo, složené ze šesti pražských sommelierů a „wine-blogerů“, přichází letos na jaře do New Yorku, aby ukázalo, že víno vyrobené v České republice může být stejně příjemným a osvěžujícím pitím jako jeho (zatím možná více populární) chmelový protějšek.

Družstvo pořádá v Praze nezapomenutelné pop-up party, které představují „přírodní víno“ velice neformálním způsobem: v klidném, stále se měnícím prostoru plném mladých lidí a okolní elektronické hudby, kterou hraje naživo DJ Marko Jelić, jeden z členů týmu.

Zatím 12 těchto akcí na evropské půdě teď doplní 2 pop-up události v New Yorku – nedělní brunch v oblíbené Roberta's v Bushwicku (29. dubna od 12 do 18 hodin) a akce na střeše hotelu Wythe ve Williamsburgu (1. května od 18 hodin do jedné hodiny v noci). Pro doplnění, 3. května bude následovat akce v Montrealu. „Vína na obou akcích se budou lišit, od oranžových a červených, k perlivým – ale vždy půjde o vína českého původu, výhradně z přírodních vinic“, vysvětluje Jan Čulík, člen týmu ze sommeliérskými zkušenostmi se Severní Ameriky.

„Víno není pouze neskutečně komplikovaná věc pro zasvěcené a pro snoby“, říká Jan Čeřovský, pravděpodobně nejvlivnější český vinařský bloger a další člen posádky. "Chtěli jsme, aby lidé jakéhokoliv původu měli přístup ke kvalitnímu vínu, aniž by se obávali, že nebudou dostatečně odborní – s vínem je legrace, prostě si přijdete užít, vyměnit nápady“, popisuje dále Lucie, která dříve pracovala pro dovozce vína. Dále dodává, že většina z týmu má sice svou hlavní práci, ale tento projekt je pro ně velkým koníčkem, který se nezadržitelně rozrůstá. Čulík zároveň věří, že díky těmto akcím se podaří rozbít tradiční obrázek „staré Prahy a piva“ a nabídnout Newyorčanům nový pohled na zemi, která má mladou dynamickou kulturu a vinařskou scénu, kterou stojí za to znát. 

Historie českého vinařství se datuje do 14. století, kdy se král Karel IV. nechal inspirovat svou francouzskou výchovou a do Česka dovez první odrůdy vína. Místní produkce je v porovnání s ostatními poměrně malá, zaměřuje se na odrůdy Veltlín a Ryzlink a světově oblíbené Sauvignon, Chardonnay a Pinot. Místní víno má díky geografickým podmínkám nezaměnitelnou lehkost a vůni. Ochutnejte sami.

Akce:
Naturally & Collectively: Roberta's Sunday Brunch, 29. dubna, od 12 hodin
https://www.facebook.com/events/1937198499943227/

Czech that rooftop: The Ides Wythe Hotel Rooftop Party, 1. května od 18:00
https://www.facebook.com/events/222935621788993/

Více informací o Družstvu:
http://www.druzme.se/ (včetně profilů jednotlivých členů, minulých akcí a článků z novin)
Reportáž z pražského rádio z jedné z jejich pop-up akcí (v angličtině) 

 

Místo konání:

pin Roberta's 261 Moore St, Brooklyn, New York 11206

Datum:

Od: 29.4.2018 12:00
Do: 1.5.2018

Organizátor:


Připomenutí akce
Tuto akci nelze připomenout, protože akce již začala